Cand vine vorba de bucatarie, poti fi artist, amator sau necunoscator in aceasta. Eu sunt amator-necunoscator dar imi place sa gatesc, iar uneori mai si improvizez. Uneori nici nu trebuie sa-ti dai silinta sa gatesti si totusi preparatul iti iese. Asa facea bunica mea, odihneasca-se in pace. Intre cateva reprize de treaba prin curte, mai arunca din cand in cand cate un ingredient in ciorba sau mancarea care clocoteau la foc mare pe soba. Mancarea nu doar iesea gustoasa dar se facea si repede. Am vazut asta si la John Cristea o data. A procedat cam la fel cu o ciorba, care, pe cat de simpla , pe atat de gustoasa a fost.
Mie nu-mi iese chiar atat de simplu. Eu trebuie sa ma plimb mai mult prin bucatarie, sa citesc reteta de multe ori.
Tarta cu rosii pe care am incercat sa o gatesc azi, nu mi-a iesit tocmai cum am planuit. Foietajul a stat prea multa vreme in frigider si a mucegait, asa ca am incercat sa improvizez rapid, punand peste compozitia de rosii, coaja de paine. Diferenta nu ar fi trebuit sa fie foarte mare. Problema a fost ca am dat cuptorul cam tare si painea s-a ars. Am rams cu rosiile care s-au gatit bine si au fost gustoase.
Se intampla si lucruri neprevazute in bucatarie, dar ceea ce este important este sa pot trece peste ele, sa nu-mi pierd rabdarea, increderea si mai ales pofta de a gati in continuare.
Daca tarta cu rosii nu a putut fi salvata in intregime, salata de morcovi cu stafide pe care am preparat-o si al carei gust nu te indemna sa o termini, a putut fi "indreptata" cu cateva stafide puse in plus. Acestea au echilibrat gustul dintre dulce si acrisor si mi-au oferit sansa de a termina salata de morcovi alaturi de colegii de la KFC. Le-a placut si lor, ceea ce inseamna ca nu ma laud singur.
Pages
▼
duminică, 7 aprilie 2013
sâmbătă, 6 aprilie 2013
vineri, 5 aprilie 2013
Tigala cu cartofi ca la Maramu' (reteta prezentata de chef Nicolai)
Astazi am gatit din nou. De data asta ceva mai interesant, ca mod de preparare si ca si gust. Cateva legume banale puse una langa alta si gatite cu multa rabdare, au dat o aroma nebanuita.
Pentru mine am gatit: 4 cartofi mici-medii, o ceapa, gogosar in otet, un morcov mititel.
Am mai folosit zeama de la jumatate de portocala, curry si ulei de masline.
Reteta o gasiti pe blogul lui Chef Nicolai. In plus fata de aceasta eu am adaugat morcovul pentru culoare si gust in plus.
Reteta este de post si la cat de ieftina este, nu te-ai astepta sa fie atat de gustoasa.
Iata ce a iesit. (Claritatea si calitatea pozelor lasa de dorit, din cauza faptului ca nu am un aparat profi)
Pentru mine am gatit: 4 cartofi mici-medii, o ceapa, gogosar in otet, un morcov mititel.
Am mai folosit zeama de la jumatate de portocala, curry si ulei de masline.
Reteta o gasiti pe blogul lui Chef Nicolai. In plus fata de aceasta eu am adaugat morcovul pentru culoare si gust in plus.
Reteta este de post si la cat de ieftina este, nu te-ai astepta sa fie atat de gustoasa.
Iata ce a iesit. (Claritatea si calitatea pozelor lasa de dorit, din cauza faptului ca nu am un aparat profi)
joi, 4 aprilie 2013
Sa trecem la treaba!
Am tot zis ca ma apuc de gatit si am tot amanat. Astazi insa, am facut rost de niste bani si intr-un moment binevenit, m-am hotarat sa-i investesc in viitorul meu gastronomic, ca sa spun asa. Imi place sa gatesc si mai mult imi place sa pot manca ce gatesc. Rare au fost pana acum ocaziile cand ceva ce am gatit nu a fost si comestibil. Totusi mi-as dori ca macar cu reteta in fata sa fac si eu bucatarie la mine acasa.
Am mers in Kaufland si mi-am cumparat niste condimente mai sofisticate. Nu toate gospodinele folosesc oregano, busuioc, coriandru, curry sau tarhon. Cel putin nu acelea pe care le cunosc eu, asa ca mi-am permis sa generalizez putin, cam asa cum se face la sondajele de opinie (pe esantioane reduse)
Am cheltuit 25 de lei pe cateva plicuri cu condimente mai speciale, fara de care nu poti gati mancaruri mai speciale.
Totusi bugetul de acum nu mi-a permis sa cumpar si ingrediente de baza, asa ca m-am descurcat cu ce am avut pe acasa, pentru prima mea "gateala" din acest an. Sper ca dupa aceasta sa urmeze multe altele, iar succesul meu intr-ale bucatariei sa fie unul "bine patruns".
Gata cu atatea vorbe, metafore culinare si ghilimele. Sa va arat ce mi-a iesit pe ziua de astazi.
Piure de cartofi, piure de morcovi si chiftelute marinate (din carne de porc)
Chiftelutele marinate au fost facute de mama, eu practic am gatit doar cele doua tipuri de piure.
Stiu ca este ceva simplu, dar asa mi-am facut eu incalzirea. (Asezarea in farfurie imi apartine)
Am mers in Kaufland si mi-am cumparat niste condimente mai sofisticate. Nu toate gospodinele folosesc oregano, busuioc, coriandru, curry sau tarhon. Cel putin nu acelea pe care le cunosc eu, asa ca mi-am permis sa generalizez putin, cam asa cum se face la sondajele de opinie (pe esantioane reduse)
Am cheltuit 25 de lei pe cateva plicuri cu condimente mai speciale, fara de care nu poti gati mancaruri mai speciale.
Totusi bugetul de acum nu mi-a permis sa cumpar si ingrediente de baza, asa ca m-am descurcat cu ce am avut pe acasa, pentru prima mea "gateala" din acest an. Sper ca dupa aceasta sa urmeze multe altele, iar succesul meu intr-ale bucatariei sa fie unul "bine patruns".
Gata cu atatea vorbe, metafore culinare si ghilimele. Sa va arat ce mi-a iesit pe ziua de astazi.
Piure de cartofi, piure de morcovi si chiftelute marinate (din carne de porc)
Chiftelutele marinate au fost facute de mama, eu practic am gatit doar cele doua tipuri de piure.
Stiu ca este ceva simplu, dar asa mi-am facut eu incalzirea. (Asezarea in farfurie imi apartine)