duminică, 1 noiembrie 2009

Articole scrise in graba


Am alerta de newsletter activata pentru cateva site-uri de ziare sau televiziuni din Romania. Printre ele se numara Sport.ro, ProTV sau ziarul Click. Aceste sunt mai speciale pentru mine caci ma amuza prin greselile de ortografie, greseli gramaticale sau greselile de formulare pe care le au in articolele lor. Campioni la acest lucru mi se par a fi cei de la Click, care gresesc pe toate fronturile. Ultima greseala a lor sesizata de mine (acum sa nu va imaginati ca citesc 20 de articole pe zi; citesc 3-4 in care este inevitabil sa nu gasesc macar o greseala) este in contextul urmator:

Danielei Crudu i-a interzis băutura
„Le-am reproşat Danielei Crudu şi Marinei Dina că beau mult. Le-am spus să nu mai umble, înainte de prezentarea de modă, machiate prin club. În plus, le-am interzis tuturor vedetelor care defilează pentru mine să nu se mai atingă de băutură înainte să urce pe podium. De exemplu, Daniela Crudu nu mai voia să se mai dea jos de pe scenă, în timpul show-ului, aşa de ameţită era. Până la urmă, nu suntem obligaţi să ne facem de râs toţi pentru o singură persoană", a povestit Adrian Pescariu.


Pentru cei care nu si-au dat seama unde este greseala am sa o expun eu acum pe cea sesizata de mine. Este legata de formulare si se regaseste in fraza scrisa cu culoarea portocalie. Greseala consta in negarea negatiei, adica in cuvantul a interzice care are urmatoarea definitie : interzice - INTERZÍCE, interzíc, vb. III. Tranz. A opri pe cineva de la ceva, a nu permite să (se) facă ceva, a ordona să nu (se) facă ceva;
Asadar autorul articolului (sau cel care a declarat in articol) a spus de fapt in felul urmator: In plus, nu le-am lasat , nu le-am permis, nu le-am dat voie ... sa nu se mai atinga de bautura... . Apare negatie de doua ori astfel incat cuvantul interzis se transforma in permis.
Nu le-am dat voie sa nu se mai atinga de bautura. Iar acum varianta corecta: În plus, le-am interzis tuturor vedetelor care defilează pentru mine, să se mai atingă de băutură înainte să urce pe podium. sau În plus, le-am SPUS tuturor vedetelor care defilează pentru mine să nu se mai atingă de băutură înainte să urce pe podium.

In acelasi "minunat" articol am mai gasit aceasta greseala de scriere :
Asistenta lui Mihai Morar de la emisiunea "Răi da' Buni" s-a alăturat şi ea vedetelor care s-au dezbrăcat pentru celebritatea lui Adrina Pescariu. Unde este pocit numele respectivului despre care se vorbeste.

In incheiere recunosc ca a gresi e omeneste, insa cand esti la un nivel orice greseala este PENALIZATA.

Un comentariu:

  1. In acest caz greseala nu apartine celor de la ziar, ci lui Adrian Pescariu, zic eu. Asa a declarat omul, asa s-a (tran)scris :)

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea