Prima impresie plăcută a fost creată de fundalul sonor. Întreţinut de un cd cu muzică populară interpretată de Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu. Cu ambianța s-au descurcat bine organizatorii, muzica fiind îmbietore și nederanjantă nici măcar din punct de vedere al intensității volumului.
Locația a fost și ea aleasă bine lânga Primăria comunei Brebu intr-o livadă tânără de meri. În vecinătatea livezii turnul înalt aparținând de Biserica Domnească supraveghea buna desfașurare a evenimentului. Mihăiță mi-a arătat imprejurimile Bisericii și pivnița situată la subsolul clădirii ce găzduiește Muzeul Casa Domnească. Mi-a vorbit ca un adevărat ghid, trecându-mă rapid prin istoria locului.
![]() |
Sursă foto |
Revenind la livada cu meri, am dat ocolul târgului uitându-mă în special la modul de prezentare al produselor, la diversitatea produselor, la expunere și la tot ce ținea de promovarea produselor pentru că în percepția mea aceste detalii fac diferența la un astfel de eveniment în care majoritatea produselor sunt dulci. Gospodinele, în mare parte tinere gospodine și-au etalat dulcețurile cum au știut mai bine, însă am văzut și câteva cazuri absolut nereușite în care borcanele cu dulceață arătau precum cele făcute pentru uz propriu și pentru care nu-ți dai prea tare silința să fie frumos împachetate.
Am constatat că localnicii din Brebu și împrejurimi obișnuiesc să facă dulceață cam din orice. Am văzut sortimente de dulceață din legume precum gogonele sau vinete. La mare căutare a fost dulceața de nuci verzi care s-a epuizat încă de sâmbătă de la primele ore de pe toate tarabele. Producția mică pentru această dulceață a lăsat apă în gura celor ce au mai prins aceste arome decât în testerele puse la dispoziție de unii comercianți.
Ca și mod de servire la dulcețuri, gemuri si magiun au fost clătitele preparate pe loc, brioșele umplute cu vișine sau nuci si delicioasa placintă de mere. Prețurile au fost acceptabile ca de producător, iar calitatea cu siguranță mai mare, având în vedere ca la sate gospodinele nu prea folosesc conservanți, arome sau îndulcitori artificiali.
În urma acestei experiențe gospodinele și-au putut crea anumite relații sau oportunități pentru colaborări de viitor și s-au promovat prin intermediul media, fiindcă la eveniment au fost prezente echipe de reporteri si fotografi de la diferite televiziuni și publicații.
Personal am de adus mulîumiri Oanei Oprescu, gospodina cu cel mai dulce zâmbet al festivalului, lui Alexandru pentru că mi-a înlesnit transportul și lui Mihăiță pentru scurta trecere prin istorie pe care mi-a oferit-o.
Sursă foto |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea