vineri, 4 aprilie 2014

Aurul nostru de la Rosia Montana

  
-->Deplasarea   la Rosia Montana propusa de RMGC a fost de bun augur pentru mine. Aveam idei preconcepute si tocmai acum am realizat cat de putin si ambiguu informat eram cu privire la acest proiect, cu privire la  exploatarea miniera pur romaneasca din zona si nu in ultimul rand, cu privire la tot ce inseamna  mineritul in zona aceea. Aceste idei preconcepute, capatate de-a lungul timpului de la televizor si din mediul online au provenit  in mare proportie de la  cei ce erau impotriva proiectului. Ma interesa subiectul si de aceea ma uitam la emisiuni pe aceasta tema, dar interesul meu era sa vad cum oamenii se impotrivesc acestui proiect.Abia  cand am ajuns la fata locului si am vazut situatia pe viu  si prezentarea proiectului mi-am schimbat opinia, desi nu am avut niciun interes direct nici pentru  demararea proiectului dar nici impotriva lui.
Desi toate costurile acestei vizite au fost suportate de catre RMGC, nu ni s-a cerut  acordarea de feedback in schimb. Nu  am simtit  ca  se incearca   mascarea vreunui fapt, sau bombardarea noastra cu galusti  pro-RMGC. Totul a fost transparent si a constat in  prezentarea proiectului cu bune si cu rele, trasand paralele catre proiectele de exploatare aurifera din lume, a caror procedee de etragere a aurului depind de cianura, comparand  exploatarea din timpul regimului comunist cu ceea ce se  va realiza  de la demararea proiectului si pana la finalizarea lui, inclusiv cu  perioada de ecologizare de dupa exploatare.
Am mai inteles de asemenea ca  organizatiile care sunt impotriva proiectului apar in dezbateri publice si  tot felul de campanii anti RMGC, dar cand am vrut sa vizitam una dintre aceste organizatii la fata locului, nu am dat ochii cu niciun reprezentant, ceea ce  le scade credibilitatea si daruirea pentru cauza pe care o sustin.
De asemenea   putinii localnici care ne-au iesit in cale  s-au declarat  pentru mineritul in zona, ceea ce ar crea locuri de munca si ar atrage cu siguranta multe alte beneficii.
Am mai aflat  cateva lucruri pe care as vrea sa le punctez in masura in care ma pricep eu:
  • Procentul parte al Romaniei, desi este  foarte mic in comparatie cu al RMGC, capata valoare in urma contractelor  care se vor incheia cu firmele romanesti. Astfel toate taxele si impozitele  rezultate in urma acestui proiect de pe teritoriul tarii se vor adauga acestui procent.
  • Intr-o forma sau alta acest proiect  va fi demarat in cele din urma. Poate ca adevarata piedica   pentru care inca nu  s-a inceput exploatarea propriu zisa este de forma sociala sau politica, dar la un moment dat  va incepe, deoarece  este nevoie de o  asemenea sursa de venit pentru Romania.




Trimite prietenilor pe Messenger Daca ati gasit informatii necesare click pe butonul urmator. Astfel Vor gasi si altii mai usor ceea ce cauta

Un comentariu:

  1. Am o parere atat de conturata despre exploatarile de orice fel, pornind de la exploatarea Rosiei Montana, incat anul trecut am reusit sa rup amicitia cu un vechi prieten care era si el radical, dar de pe pozitia opusa si sustinea exploatarea. Asa ca n-ar trebui sa ma mai implic in discutii pe tema asta, dar nu ma pot abtine sa nu-mi rezum parerea :
    civilizatia moderna a adus cu ea o capacitate de distrugere mult mai mare decat a epocilor precendente. Asa incat acum tehnologia permite sa ‘radem’ un munte intr-un timp record, chit au au trebuit mii de ani ca muntele si resursele alea sa se formeze.
    Practic, noi asta facem : traim ca si cum am fii ultimii oameni pe Pamant. Ca si cum dupa noi nu ar trebui sa mai urmeze sute de generatii. Resursele se refac in mii de ani, noi exploatam totul acum, nu ne gandim si la responsabilitatea noastra fata de ceea ce vine. Nepotii nostri n-au decat sa priveasca ‘rani’ in loc de munti, sa aiba telefoane placate cu aur dar sa nu mai aiba natura, sa aiba alunecari de teren, inundatii, lacuri de cianura, toate fiindca noi am exploatat toate resursele pe care norocul ne-a asezat si la care nu avem nici un merit.
    Mentalitatea asta a lui ‘dupa mine potopul’ nu aduce decat dezastru si la nivelul societatii, si la cel al vietii personale.
    In momentul in care vom invata ca suntem interconectati, ca avem resposabilitati fatza de celalalt de langa noi si chiar fatza de generatiile urmatoare, atunci mentalitatea o sa devina si ea ‘civilizata’.
    Deocamdata ‘civilizatia’ inseamna doar un progres al capacitatilor de distrugere.
    ps. pentru informare despre efectele nocive ale exploatarilor si despre costurile enorme ale intretinerii lacurilor de cianura pe care RMGC ni le va lasa mostenire in Romania, nu e musai nevoie ca o societate proRosiaMontana sa ne ofere informatii, azi exista destule siteuri pe net cu marturiile celor ce traiesc in USA si in alte parti ale lumii unde astfel de exploatari ale Gabriel Resources au distrus mediul si sursele de apa potabila si exista si informatii clare legate de faptul ca lacurile de cianura trebuie inghetate in permanenta, ceea ce va implica pentru statul roman o cheltuaiala de la acum pana la sfarsitul vremurilor, fiindca RMGC va asigura costurile doar in cei 17 ani de exploatare, dupa care ne vor lasa noua LIPSA, DESEURILE si COSTURILE intretinerii mizeriei ca sa prevenim catastrofa ecologica.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea