marți, 28 decembrie 2010

România abandonată de români

Imi place mult comparatia actualei Romanii cu un vas care  pluteste in deriva, aproape se scufunda, chiar daca nu sunt de acord cu vinovatii gasiti. Insa comparatia este remarcabila din punctul meu de vedere.
 Articolul este  scris De Gabriel  Bejan intr-un editorial pentru site-ul RomaniaLibera, pe care il puteti citi si vota sau comenta apasand click AICI!

La sfârşitul anului 2010, România seamănă cu un vapor care se scufundă lent, dar sigur. În timp ce toţi pasagerii au luat cu asalt bărcile de salvare ca să-şi protejeze viaţa, echipajul îi cheamă să dea o mână de ajutor la pompele de evacuare a apei, pentru a menţine nava pe linia de plutire. Apelul marinarilor pare de-a dreptul ridicol, în condiţiile în care oamenii trebuie să se gândească acum doar la viaţa şi la bunurile lor. Nava nu mai reprezintă nici o miză.
Întocmai ca marinarii care, după ce şi-au băgat singuri vaporul sub furtună, cer ajutorul pasagerilor, preşedintele şi premierul apelează acum frecvent la solidaritatea românilor. Emil Boc a cerut solidaritate săptămâna trecută după ce un angajat al TVR s-a aruncat în cap de la balconul sălii Parlamentului în care tocmai se pregătea să ţină un discurs. „Sunt vremuri grele, pe care toţi trebuie să le trecem cu solidaritate", a spus premierul, de parcă nefericitul acela ar fi vrut să se sinucidă nu pentru că l-au împins nevoile, ci ca să-i strice lui sărbătorile. „Să regăsim sensul profund al solidarităţii, puterea de a spera şi de a împlini împreună binele comun de care societatea are atâta nevoie", a spus şi Traian Băsescu în mesajul de Crăciun.
Apelurile frecvente la solidaritate din partea celor care conduc România nu fac altceva decât să irite cea mai mare parte a populaţiei, care în aceste momente trebuie să-şi găsească singură soluţiile pentru a-şi salva viaţa, familia şi avutul. Mesaje care vorbesc despre sacrificiul pe care fiecare dintre noi trebuie să-l facă acum pentru a salva viitorul acestei ţări nu mai au cum să impresioneze pe nimeni. Asta, pentru că românii au făcut prea multe sacrificii în ultimii 21 de ani şi nu au primit nimic în schimb. În 2010, cetăţenii au fost invitaţi din nou la sacrificii, promiţându-li-se în schimb reforme: s-au tăiat salariile tuturor bugetarilor, temporar, până când statul îşi va redimensiona numărul angajaţilor pe criterii de eficienţă.
S-au mărit taxele, în principal TVA, pentru a nu fi tăiate pensiile mici. Ce s-a întâmplat în realitate? Reforma în administraţie nici nu a început cu adevărat şi probabil cea mai mare aberaţie este aceea că mulţi dintre funcţionarii daţi afară pe criterii politice primesc în continuare bani de la stat (despăgubiri), deoarece concedierile s-au dovedit a fi ilegale. În acelaşi timp, veniturile multor pensionari au scăzut, creşterea TVA îngreunându-le şi mai mult viaţa. Banii nu au ajuns nici în investiţii importante: 10 kilometri de autostradă într-un an întreg, pentru o ţară europeană, reprezintă, probabil, o contraperformanţă demnă de Cartea Recordurilor.
După un an de austeritate dură, românii nu au nici un motiv să creadă că sacrificiul lor va fi răsplătit cumva în viitorul apropiat. Şi atunci, ce avem de făcut?
Mulţi au găsit deja un răspuns la această întrebare. Potrivit unui sondaj de opinie, publicat recent, o treime din conaţionali ar vrea să plece din ţară, alăturându-se astfel celor aproximativ trei milioane care deja au emigrat în alte state. Ingineri, IT-işti, medici şi alte categorii profesionale încearcă acum să se salveze de pe această navă care a devenit insuportabil de instabilă. Cu lacrimi în ochi, doi medici - tineri căsătoriţi - plecaţi anul acesta să muncească la un spital din Spania povesteau în faţa camerei de luat vederi ce înseamnă pentru ei fericirea; câştigă împreună 
5.000 de euro pe lună, îşi cumpăraseră o maşină şi un teren lângă Madrid, pe care vroiau să construiască o casă. Plângeau la propriu când reporterul i-a întrebat despre viaţa de mizerie pe care au dus-o făcându-şi meseria într-un spital din România.
Să ceri solidaritate românilor în aceste zile poate fi considerat o batjocură. Mai bine le-ai spune cinstit, în faţă: „Români, descurcaţi-vă singuri! Noi nu putem să vă ajutăm!".

Sursa: RomaniaLibera

Un comentariu:

  1. Hehe, te invit la o leapsa despre depanarea amintirilor din 2010 :D

    http://lucruri-spontane.blogspot.com/2010/12/leapsa-mea.html

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea