marți, 14 octombrie 2014

Despre achizitiile rare

Cand suntem pusi fata in fata cu decizia cumparaturilor mai deosebite, trebuie sa ne gandim destul de bine ce asteptari avem de la achizitia care va fi facuta. De aceea trebuie sa ne luam timp pentru a studia piata, magazinele concurente, calitatea produselor, sau garantia acestora. Trebuie sa avem rabdare si sa luam toate aceste criterii in seama, dat fiind faptul ca sunt achizitii pe care le facem o data la o perioada lunga de timp.

De exemplu atunci cand avem de cumparat frigidere, drujbe, televizoare, masini de spalat, autoturisme, pompe submersibile pentru puturi, hidrofoare, centrale termice sau orice altceva ce nu cumparam in fiecare luna, trebuie sa ne asumam investitia ca fiind una reusita.

De exemplu, o cunostinta de-a mea a investit o multime de bani in instalatii pentru casa sa nou construita. A dat o gramada de bani pe echipamente sanitare, dispozitive electrice si alte echipamente care in final nu i-au fost atat de necesare precum estima. A uitat sa ia in calcul o serie de criterii privind lungimile si imbinarile, astfel ca s-a ales cu niste materiale pe care nu le-a mai putut folosi. Si fiindca a constientizat greseala pe care a facut-o, mai tarziu a inceput sa acorde mai multa atentie achizitiilor pe care le-a facut.

Cand si-a cumparat pompa submersibila pentru put s-a consultat cu vecinii care aveau si ei asa ceva. A masurat distante, a comparat preturi, a consultat forumuri pe care se vorbea despre posibilele probleme aparute la instalarea unei astfel de pompe, etc. Mi-a placut ca s-a mobilizat mai bine dupa prima gafa pe care a facut-o. Asa a inteles ca se poate scuti de investitii si drumuri inutile, daca acorda un minimum de atentie investitiilor ce urmeaza a fi facute.


Acum se bucura de pompa submersibila in sistem hidrofor care are o putere de 1100 W, un debit de 3 metri cubi pe ora, o inaltime de pompare de pana la 94 de m si are si o garantie de doi ani pentru aceasta.

De aceea trebuie sa luam in calcul orice intrebare de al carei raspuns nu suntem siguri. Intrebam in stanga, in dreapta, la vecini sau cunoscuti care folosesc deja obiectele scumpe pe care vrem sa le cumparam la randul nostru. Acestia ne pot fi de folos intr-o oarecare masura. Dar nu trebuie sa ne oprim aici. Urmeaza compararea preturilor de pe piata si a beneficiilor obtinute la achizitionare, precum garantia acordata, transportul gratuit sau nu, politica de retur, etc.

Ma gandesc ca acum dupa ce am subliniat aceste criterii pe baza carora sa facem investitiile serioase, va veti gandi de mai multe ori atunci cand veti cumpara obiecte scumpe. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea