luni, 14 februarie 2011

Un fel de invadatori

Citeam pe descopera.ro un articol despre noile animale aparute in Romania in ultima suta de ani. Mi-a placut articolul si implicit informatiile furnizate, prin prisma faptului ca nu ma asteptam ca la noi in tara sa existe unele dintre aceste animale, sau nu cunosteam anumite informatii despre altele. Dar o descriere a unuia dintre animale mi-a adus aminte de lectiile de istorie din clasa a saptea. Descrierea este urmatoarea: Bizamul (Ondatra zibethica)


Iată că am ajuns şi la saga memorabilă a celui mai spectaculos rozător din fauna noastră: este vorba de bizam, un rozător de apă cu o carte de vizită cu adevărat impresionantă.
Nimeni nu ar fi crezut, la începutul secolului trecut, că un rozător cu aspectul exterior al unui şobolan de apă supradimensionat, adus iniţial din Statele Unite ca animal cu blană preţioasă, va cuceri Europa în doar câteva decenii.
Aventura sa a început în Cehia, unde, într-o localitate de lângă Praga, au fost eliberate câteva exemplare. În 60 de ani, ambiţiosul şi prolificul rozător avea Europa la picioare, sau dacă vreţi să fim exacţi, la lăbuţele sale palmate...
Dacă în anul 1905, primii aventurieri ai speciei evadau din Cehia, în anul 1940, bizamii pătrund pe teritoriul românesc prin vest, în judeţul Bihor, ulterior înaintând, cu rapiditate, şi în judeţele Timiş, Satu Mare şi Arad. După doar 14 ani, bizamii ajung şi în Delta Dunării, un adevărat paradis pentru specia lor, loc unde rozătoarele îşi proclamă "Cartierul General", datorită condiţiilor optime de viaţă întâlnite aici. Odată ajunşi în Deltă, bizamii se lansează în noi expediţii, urcând de-a lungul Prutului, ajungând până la Suceava. "Atacă" şi Ardealul ajungând, astăzi, să fie întâlniţi în majoritatea râurilor mari ale României.


Adica acest cuceritor al Europei chiar este un razboinic desavarsit care si-a stabilit fortareata (sediul principal) in Delta Dunarii. Nu-i rau, avand in vedere cat drum a batut pana aici si cate lupte o fi avut de castigat. Ce presedinte o fi permis oare acest lucru, cand noi ne credeam cu tara lipsita de orice razboi. Iata ca unele razboaie se poarta departe de ochii civililor, fara niciun dosar sau alte informatii iesite la iveala. Asa pareau si cotropitorii de la orele de istorie predate de profesoara din clasa a saptea. La fel de hotarati sa ajunga unde si-au propus. Iata cum arata cotropitorul nostru cel mai de temut:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea