miercuri, 2 noiembrie 2011

To be or not to be . . .

Pornind de la afirmatia "a fi sau a nu fi autonom" coroborata cu definitia cuvantului autonom voi incerca sa identific daca  exista oameni care se bucura de autonomie si sub ce imprejurari.
AUTONÓM, -Ă, autonomi, -e, adj. Care se bucură de autonomie. Care este liber, care nu depinde de nimeni. [Pr.: a-u-] – Din fr. autonome, lat. autonomus. (Sursa: DEX 1998)

Din definitia cuvantului autonom intelegem ca  pentru a ni se atribui acest  adjectiv, aceasta stare de autonomie, trebuie sa fim liberi si sa nu depindem de nimeni. Definitia nu pomeneste despre a nu depinde de "nimic" ca atare voi lua in calcul doar un om care nu depinde de alti oameni.

Un om la inchisoare: - nu este liber nici fizic nici moral, depinde de regulile impuse de gardienii din jurul lui, si de persoane care sa-i dea mancare si acceptul pentru orice ar vrea sa faca.
Un om  simplu: - este liber si totusi depinde de o intreaga  suita de reguli in societate, legi si acorduri intre oameni. daca peste toate acestea se considera autonom, cu siguranta nu este, pentru ca depinde de banii pentru care munceste.
Un miliardar: - este liber sa mearga unde doreste, fiindca are banul cu care plateste.  Se poate  considera autonom in fata  angajatilor sai dar nu este nici pe departe asa. Nu depinde de banii altora dar depinde de serviciile altora pentru care plateste. Daca nu ar avea pe nimeni in jur si s-ar baza doar pe sine, atunci s-ar numi autonom, dar  in acel caz banii lui ar fi buni pentru a aprinde focul.
Un naufragiat pe o insula absolut nelocuita: Dupa ce  se resemneaza la gandul ca va ramane o lunga perioada pe insula fara sa fie salvat si fara sa-si mai doreasca sa fie salvat, va deveni autonom. Nu va depinde de nimeni, de nicio lege, de nicio regula, va fi liber sa mearga oriunde doreste avand la dispozitie numai lucruri create de el. Si totusi nici el nu va fi 100% liber decat daca se va impaca cu gandul ca nu are nevoie de nimeni  si nici de un spatiu mai mare.
Omul modern care merge la Autonom si inchiriaza o masina  nu poate fi autonom din moment ce a depins de cineva pentru a obtine un lucru. Chiar si in cazul in care isi cumpara masina tot nu se putea numi autonom, pentru ca depindea de acel constructor de masini pentru a o putea cumpara.
Termenul de autonom sau autonomie a fost folosit foarte mult in istoria statelor. Chiar si Romania s-a numit autonoma atunci cand nu a mai depins de alte state sub a caror dominatie se tot aflase. Insa acel termen autonomie, conform definitiei din dictionar nu era folosit corect. Chiar si tarile depind una de alta chiar daca nu sunt supuse. Unele folosesc resursele altor state fara de care nu ar putea  dezvolta propria industrie.
Personal nu vad vreo solutie  pentru a fi autonom in afara de cea in care am descris omul naufragiat pe o insula nelocuita.
In societate, oamenii nu pot fi autonomi, fiindca depind unii de altii. Nu pot fi liberi  in adevaratul sens al cuvantului pentru ca se lovesc de legi  care le limiteaza  libertatea de a face orice doresc.

Acest articol participa la Superblog2011


Trimite prietenilor pe Messenger Daca ati gasit informatii necesare click pe butonul urmator. Astfel Vor gasi si altii mai usor ceea ce cauta

Un comentariu:

Spune-ti parerea