sâmbătă, 22 martie 2014

Cum devin copiii responsabili?

        Vă fac cunoștință cu Reeija. Nu v-am mai vorbit despre Reeija până acum, așa că îl prezint pe scurt. Este un magazin online care comercializează genți  din piele și accesorii damă. Îl recomandă calitatea produselor, dar nu numai latura comercială mă interesează să v-o împărtășesc ci și latura socială de care se ocupă continuu. Pe lângă faptul că donează acei 2% către fundația Agapedia, organizează strângeri de rechizite și cărți, încearcă și să afle ce este de făcut pentru copii astfel încât să-i facem conștienți de rolul școlii în viața lor și de rolul lor în societate.
          Iată și răspunsurile mele: rolul școlii în viața copiilor este de a-i educa, de a-i înzestra cu cunoștințe din diferite domenii și de a-i pregăti pentru viață. Mai sunt și altele dar cred că acestea sunt cele mai importante. Rolul suprem din punctul meu de vedere este acela de a-i pregăti pentru viață. Iar acest lucru îl poate face cel mai ușor prin încercarea de a-i face conștienți de rolul lor în societate. Școala trebuie să fie precum psihologul la care mergem și nu ne dă răspunsuri mură în gură, ci ne face să le găsim singuri prin întrebările puse. Trebuie să-i facă să își dea seama cât de bine este să fii independent în viață pentru a obține în cele din urmă un trai decent.
Și am și idei de proiecte pentru asta:

  • Școala trebuie să organizeze ateliere de lucru pentru copii. Se pot realiza la orele de desen, lucru manual, atelier, informatică, etc, obiecte hand made, picturi, proiecte, sculpturi, diferite țesături, etc, care să fie mai apoi vândute iar fiecare școală să se poată autofinanța investind banii câștigați în aceeași unitate de învațământ. Astfel se pot da teme, target-uri, dead-line-uri copiilor, învățându-i teoretic și practic educația antreprenorială chiar de la vârste mici. 
  • Competiții sportive sau de altă natură între școli pe diverse discipline cu premii simbolice sau nu, care pot fi finanțate chiar din banii obținuți din atelierele despre care am vorbit.
  • Întreținerea propriei școli prin curățenie în curte, văruit și curățat copaci, plantat flori și copaci, vopsit garduri, etc.
  • Înrolarea copiilor în asociații de voluntariat, eventual fiecare școală să aibă propria asociație de voluntariat.
Toate ideile de mai sus trebuie implementate prin lege în toate școlile în masura posibilităților. În acest fel îi implicăm mai mult pe copii și îi putem face responsabili. A nu se confunda cu munca în folosul comunității. Această muncă este pentru autofinanțarea și autosusținerea școlii în care învață fiecare. Eu mi-aș fi dorit să fac așa ceva la școală, dar câteva dintre aceste idei erau puse în aplicare foarte rar și lipsit de organizare.
Reeija a sponsorizat această probă in cadrul competiției SpringSuperBlog2014 și sper să-mi înțeleagă ideile despre care eu cred cu tărie că vor atinge obiectivele de la care am pornit. Asta numai în cazul în care vor fi legiferate și li se va acorda suficient suport pentru realizarea lor.



4 comentarii:

  1. Ii stiam pe cei de la Reeija, desi nu sunt de acord cu lucrurile confectionate din piele naturala, dar au accesorii de dama destul de elegenate incat sa ii urmaresc. In schimb, nu mi-as fi imaginat ca sunt preocupati si de aspecte sociale.
    Interesant articolul, sunt de acord cu multe din ideile astea, dar la doua dintre ele am si retineri :
    - ceea ce spui tu despre organizarea de ateliere in scoli si valorizarea apoi a produselor rezultate se practica deja prin unele centre de plasament din judet. Insa despre scolile normale nu am auzit acest lucru, desi e o idee foarte buna.
    - cu competitiile eu nu prea sunt de acord, fiindca nu sunt de acord cu clasarea in general, ideea nu ar fi sa creem complexe copiilor cu mai putine abilitati sportive sau artistice, ci sa ii incurajam sa participe si sa isi depaseasca acele complexe. Deci sunt de acord mai degraba cu organizarea de evenimete din diverse domenii, dar nu cu concursurile, in masura in care nu e vorba de profesionisti. Merg pe principiul olimpic in viata, important e sa te bucuri ca participi , nu sa isi dai sufletul sa ii depasesti pe ceilalti sau sa dezarmezi dupa ce te-ai clasat printre ultimii. Deci aici e doar o chestiune de forma de organizare, dar ideea de a dezvolta diverse abilitati mi se pare ca trebuie sa stea la baza scolii.
    - cu intretinerea propriei scoli ... aici nu sunt de acord. Iau foc cand aud de scoli zugravite cu proprii elevi sau din banii parintilor elevilor. Renovarea scolilor trebuie sa intre in grija primariilor. Curtea scolii, da, asta ar fi frumos sa fie amenajata de proprii elevi.
    Mi-a placut mult ideea ca scoala trebuie sa pregateasca elevii pentru viata. Si eu cred asta, adica sa ii invete sa isi asume responsabilitatea in tot ce fac. Din pacate, tocmai asta lipseste in prezent, la toate nivelurile : suntem o societate de iresponsabili, partial din cauza unei educatii proaste din familie si scoala, partial din neaplicarea sanctiunilor. E de lucru !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut mult ideea ca scoala trebuie sa pregateasca elevii pentru viata. Si eu cred asta, adica sa ii invete sa isi asume responsabilitatea in tot ce fac.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut mult ideea ca scoala trebuie sa pregateasca elevii pentru viata. Si eu cred asta, adica sa ii invete sa isi asume responsabilitatea in tot ce fac.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar scoala ii pregateste pe copii pentru viata, dar in lipsa sprijinului din partea familiilor ...lucrurile devin complicate. In marea majoritate a scolilor exista astfel de cercuri, se organizeaza concursuri si competitii. Problema e ca sunt in afara orelor de curs si nu ii poate obliga nimeni sa participe...vin tot cei cuminti si sprijiniti de familie. Cat despre Reeija.... nu stiam, dar ma bucur ca am aflat...le doresc succes!

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea