luni, 21 martie 2011

Bucuria de a fi somer

"Meseria" de somer este una pe care o viseaza tinerii care nu au multi ani de munca in spate si familie de tinut in spate. Nu mi-a spus-o vreun cercetator, dar e aproape imposibil sa nu fie asa. Toti colegii de liceu se plang ca le lipseste timpul liber. Unii se duc la munca, altii nu, dar cu siguranta mai putin de 1% dintre ei nu fac asta de placere. Eu muncesc de la numai o saptamana dupa ce am terminat liceul, cu o intrerupere de fix doua luni. Si eu mi-as dori sa fiu somer o perioada, desi nu ma tine nimeni cu forta la munca. Numai ca ma impiedica ceva si anume nevoia de bani. Daca stai acasa, ai nevoie de bani, daca mergi la munca ai nevoie de timp liber. Sigur acesta este un cerc vicios din care oamenii simpli si cu o situatie materiala ce nu le permite sa fie someri, nu pot iesi nicicum. Eu nu am avut norocul sa am vreo mostenire de la vreun bunic sau vreo avere lasata de vreo matusas iar daca ma uit putin in viitor, nici nu cred ca voi avea norocul asta vreodata. Asa ca daca nu gasesc vreo comoara, nu imi pica din cer un sac de bani, sau nu o sa am sacosa pregatita cand va ploua cu bani (oare cand) voi avea parte de o viata ca aceasta de acum, in care timpul liber e prea putin ca sa-l folosesc asa cum imi doresc, in ciuda faptului ca am bani pentru timpul liber. Sau daca raman somer totusi, o sa duc povara lipsei banilor din cauza ca nu am curajul sa ma combin si eu in afaceri asa cum fac unii smecherasi de pe la mine de la bloc, care combina ei ce combina si nu merg la munca. Uneori mi-ar fi placut sa cresc intr-un sat izolat, unde sa muncesc pentru mine si nu pentru altcineva, crescand animale sau fiind agricultor, iar cu banii obtinuti din vanzarea marfii proprii sa reusesc sa-mi cumpar ce am nevoie, piata fiindu-mi propria gradina si magazinul de carne propria ograda. Ar fi mai mult de munca, dar macar ar fi o alta satisfactie. Cea a muncii pentru sine. Pana sa mi se indeplineasca vreuna din dorintele astea, raman un muncitor in folosul unei companii, care ma are la mana. Sa auzim numai de bine!

2 comentarii:

  1. Viata este o lupta continua, vrem mereu mai mult, mai bine, mai frumos, mai indestulator. Pentru asta trebuie sa ne organizam si timpul, si gandurile si sa avem un tel pentru care sa luptam cu indarjire. Munca este o necesitate pentru a te mentine activ mereu, pentru a simti ca traiesti. Somerii cad deseori in depresii, sau cauta alternative pentru a se mentine pe linia de plutire. Nu este nici o placere sa fii somer, zilele se scurg mai repede si fara rost...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adita...Cu ce te are la mana KFL?ai semnat cumva vrun contract in care esti obligat sa lucrezi la ei?Ai cumva in contract vro obligatie ca timp de n ani sa lucrezi pentru KFL?
    Esti intr-o tara libera in care daca vrei maine nu mai lucrezi.Hai sa fim seriosi..multi si-ar dorii astazi un loc de munca ca acesta (exceptand stresul sau vrun sef ca al tau/meu.Si daca doresti iti dau 100 de motive!

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea