duminică, 9 martie 2014

A sosit timpul sa spunem „DA!” eBook-urilor !

         Uneori, pentru a deveni mai intelepti, trebuie sa ne intoarcem la origini. De aceea va propun o scurta trecere prin istoria hartiei, pentru a va arata cat de departe am ajuns prin inventiile realizate de semenii nostri.
          In jurul anului 200 i.Hr. hartia era folosita deja in China, pe atunci confectionata din carpe de matase.          Demnitarul chinez Tsai Lun (48-118) a inventat hartia in varianta ei mai moderna. Un document indica precis ca hartia, a fost descoperita in anul 98, insa procedeul de fabricare a fost tinut secret pana secolul al VIII-lea. 
         Hartia a ajuns in Bagdad in 793, in Siria si Egipt in cca. 900 si in Africa de Nord putin dupa aceea. IEuropa hartia a ajuns tarziu, abia prin anii 1100 iar prima fabrica de hartie din Europa este deschisa in 1150  in Valencia,  Spania  Mai tarziu au aparut fabrici si în Franta,  Germania,Anglia iar in Romania primele fabrici s-au construit in 1539 la Sibiu si in 1546 la Brasov,iar primul act oficial scris pe hartie este dat de Mircea cel Batran Manastirii Tismana in anul 1406.
(Sursa Wikipedia.ro)
         In zilele noastre, desi banala, hartia este indispensabila vietii pe care o cunoastem acum. Mai degraba am incepe sa mancam direct cu mana decat sa renuntam la hartie. Hartia are nenumarate intrebuintari dar chiar si asa, in unele cazuri poate fi inlocuita dar nu eliminata definitiv. Evolutia tehnologiei a creat hartia si tot evolutia ii cauta inlocuitor. Astfel am ajuns in zilele noastre sa folosim suportul electonic pentru a scrie, in locul clasicului suport.  
Sursa foto
         Am inteles cum sta treaba cu hartia, acum sa vedem un duel unu la unu intre o carte (sau mai multe) vs ebook. Suport de hartie vs suport electronic asadar.
         „Ai carte ai parte” spune un proverb din batrani. E dificil sa inlocuiesti cuvantul carte in acest context, daca te gandesti la obiectul propriuzis. Daca ne gandim ca aici „carte” este inteles drept „informatie”, atunci se poate schimba deoarece un ebook ofera informatie, la fel cum o face si o carte. Si atunci care este diferenta intre cele doua? Diferenta consta in utilitatea fiecareia dintre ele in diferite situatii.
Sursa foto
         Sunt „pro” pentru ambele parti. Personal imi rezerv dreptul de a le folosi in mod diferit in functie de situatie. Astfel as folosi o carte in loc de ebook in urmatoarele cazuri: acasa in pat, in parc, in mijlocul de transport, in padure la umbra, pe plaja, la scoala, la biblioteca, oriunde altundeva as putea citi.
         Faza interesanta este ca si daca pui ebook-ul in locul cartii, l-ai putea folosi lejer in aceleasi situatii cu remarca de a fi penibil in unele cazuri, intr-o biblioteca de exemplu. Dar tinand cont ca informatia primeaza, nu vad nimic deplasat sa folosesti un ebook intr-o biblioteca, sala de lectura, sau alte locuri in care ar putea parea nepotrivit. Si atunci mai ramane numai problema de utilitate. O carte nu te lasa fara baterie pe cand un ebook da. Dar o carte are nevoie de lumina pentru a putea fi citita, in timp ce un ebook are lumina in „ADN”. O carte are de cele mai multe ori un singur titlu, un ebook poate stoca sute de titluri fara a creste in greutate. Un ebook foloseste un singur deget pentru a da pagina, o carte ne solicita mai degraba doua degete. Acesta din urma poate parea un motiv ciudat dar luati in calcul ca inca mai sunt oameni care adora sa rasfoiasca paginile unei carti vechi care are mirosul specific. Nu e un stereotip, nu e o exagerare. Mirosul unei file de carte are sa tina in viata cartile mai multa vreme. Cel putin atata vreme cat parintii nostri vor trai. Ei au crescut cu cartea in brate din copilarie, copiii lor au avut si cartea si ebook-ul iar la un moment dat s-ar putea sa isi cumpere un eBook dintr-un magazin online si sa le placa atat de mult sa-l foloseasca incat sa lase informatiile tiparite pe suport de hartie deoparte. Nu ar fi insa un lucru negativ, atat timp cat informatia va fi citita si asimilata iar cultura generala a copiilor nostri va avea de castigat. 
         Asadar oricine are ocazia de a cumpara un ebook din sutele de oferte aflate in magazinele online, nu va face nicidecum o investitie proasta ci una care-i va usura accesul la informatie.

         Acest articol participa la SpringSuperblog2014


.

5 comentarii:

  1. avantajul major al unui ebook si pe care il resimt uneori ca o necesitate cand citesc o carte in format clasic este ca poti da cautare si sa ajungi direct la cuvantul / pasajul cautat.
    Insa in momentul in care citesti mult nu prea iti vine sa iti inrosesti ochii de la un ebook. Pe langa considerentele de ordin 'traditionalist' de care ai amintit si tu si care confera cartii un anumit ritual pe care ebook-ul nu-l va oferi niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai sfintim si ebook-ul nu-i problema :))

    RăspundețiȘtergere
  3. eu sunt adepta cartilor, dar daca as primi un cadou un eBook ar trece timpul mai usor cand calatoresc cu autobuzul

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea