luni, 23 iulie 2012

Asta da seceta

Cand  mergeam verile la bunici in copilarie,  o intalneam pe mamaie , aproape de fiecare data  cu o stare generala  de  exagerare, care ma  cam nedumirea pe mine la varsta aceea. Parca o si  aud spunand: "Iar nu se face nimic anul asta din cauza secetei!" .  Ii tot placea sa exagereze  cu seceta, sau cel putin asa mi se parea mie, mai ales la sfarsit de an cand recoltele erau  multumitoare daca nu chiar bogate.

Acum insa, ma uit la  televizor si vad prapadul facut de lipsa apei in sol. Porumbul s-a uscat de-a dreptul , desi boaba era inca necoapta, cartofii   din camp se chinuie sa  smulga   a zecea parte dintr-o picatura de apa, din adancul solului, acolo unde  mai exista macar   urme de apa.

Abia ce m-am intors din  vizita din Ardeal  si  mergand la pas de-a lungul drumului E60, vedeam  un porumb  mic, cu stiuletii mult prea mici fata de normal. De asemenea  cand tulpina   este  scunda, mai mult de doi stiuleti nu cresc pe  ea, spre deosebire  de o tulpina  de peste doi metri care poate  tine  pana la 5 stiuleti mari.

Asta da seceta. Totusi as prefera seceta din timpul iernii, desi oricum  o dai nu e prea bine. In timpul iernii seceta afecteaza graul, iar vara  restul culturilor. Cam aiurea cu extremele astea. Daca as putea i-as da UNLIKE secetei, ca poate se simte jenata si lasa locul catorva ploi.

3 comentarii:

  1. da, vezi cum merg lucrurile mereu?
    In permanenta probabil Dumnezeu primeste rugaciuni caraghioase de la doua tabere : una a agricultorilor care cer un pic de ploaie, una a excursionistilor care cer sa nu ploua macar in zilele cat sunt ei plecati.
    Problema s-ar mai rezolva daca Romania ar mai avea sisteme de irigatii, dar unele noi nu s-au construit, iar cele din vremea lui Ceausescu au fost furate pentru fier vechi.
    Exista tari cu o clima mai secetoase decat a Romaniei care au o agricultura mai profitabila pentru ca au investit in astfel de sisteme de irigatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai bine ar fi jumatate de an sa fie soare, dar nu foarte cald si iarna zapada multaaaaaaa! Apropo pe la 6 se va publica o leapsa la mine pe care ti-am dato si tie!:P

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea