luni, 24 septembrie 2012

La pas prin istoria Ploieștilor

Pe blogul lui Lucian Vasile a apărut următoarea invitație:
Am placerea de a va invita la primul tur istoric si arhitectural organizat in cadrul proiectului RepublicaPloiesti.net. Vom merge prin zona centrala a Ploiestilor pentru a vedea ce a mai ramas din patrimoniul vechiului oras si cum acesta a fost modificat pe rand de boom-ul imobiliar antebelic, bombardamentele aliate, cutremure si sistematizarea din perioada comunista. In ciuda tuturor greutatilor, strazile ploiestene pastreaza inca un numar semnificativ de cladiri cu valoare istorica si arhitecturala, dar care astazi au cazut in anonimat, pierzandu-si o parte din identitatea lor.

Pe traseul turului vom admira case de secol XIX, cu povestile din spatele lor, constructii interbelice care isi pastreaza eleganta deceniilor trecute, sedii de institutii publice sau private care au o intreaga poveste ce asteapta sa fie spusa si ne vom opri in locurile unde au avut loc diferite evenimente importante din istoria orasului Ploiesti.

Turul va avea loc duminica, 23 septembrie 2012, de la ora 12:00. Locul de intalnire este pe bulevard, in fata casei Radu Stanian, fosta Casa a Casatoriilor.


Duminică 23 septembrie ploieşteanul Lucian Vasile  a susţinut  un scurt tur istoric al Ploieştiului. Fiind pasionat de istorie  Lucian a lansat online  prin intermediul  blogului pe care îl deţine,   invitaţia de mai sus, pentru cei interesaţi să afle mai multe despre Ploieştiul vechi. Accentul a fost pus pe clădirile vechi din centrul oraşului. Turul a început la ora 12:00  şi a strâns  peste 10 persoane. Punctul de pornire a fost  bine ales,  în faţa fostei Case a căsătoriilor din Ploieşti.  Primele cuvinte pe care Lucian ni le-a adresat la începutul turului au fost despre istoria şi atestarea Ploieştiului ca localitate.  Turul a continuat către  centrul oraşului, prin împrejurimile  actualului  sediu al tribunalului din Ploieşti. S-a stat  în faţa fiecărui imobil atâta timp cât cu existat întrebări din partea auditoriului.
Lucian a arătat că este bine pregătit  şi a răspuns la majoritatea întrebărilor. Puţine au fost acele întrebări la care ghidul nostru a răspuns  "Nu ştiu." S-a mers pe strada teatrului, iar apoi pe strada Basarabi.  Aici am ascultat de existența și apariția moscheilor  Sinagogilor  din Ploiești, 5 la număr la un moment dat. Ni s-au prezentat clădirile vechi cu istoria fiecăreia în parte, cu stilul arhitectural, cu  proprietarii de-a lungul timpurilor și cu activitățile desfașurate în fiecare dintre ele. S-au adus în iscuție chiar și clădiri pe lângă care nu am trecut, precum: Liceul I.L. Caragiale, Catedrala Sf. Ioan, Halele centrale, Piața Anton. Au fost amintite și clădirile care nu mai există din motive diferite. Fie au fost demolate, fie distruse de bombardamente, cert e că ele au însemnat ceva  și au meritat să fie amintite.

În încheiere ne-am imaginat cum arăta configuraţia străzilor şi a clădirilor din spatele  palatului administrativ.  Turul s-a încheiat după două ore dar discuţiile despre trecut au  continuat la Berăria  teatrului unde Lucian  a răspuns şi altor întrebări celor ce s-au alăturat  în continuare  grupului însetat de istorie locală.  Piesele de rezistenţă ale mini expoziţiei de fotografii şi cărţi poştale pe care Lucian Vasile ni le-a pus la dispoziţie spre răsfoire au fost ţinute departe de orice lichid de pe masă. Ţigările aprinse au stat şi ele departe  de aceste materiale foarte importante şi valoroase ajunse cu mare greutate dar şi noroc în posesia lui Lucian care a plătit pentru ele. Ar mai fi de spus că turul istoric a fost  recompensat de către participanţi  cu sume opţionale, care cel
mai probabil vor fi reinvestite în obiecte şi deplasări  ce ţin de istorie.  Celor pasionaţi de istoria oraşului Ploieşti le recomand  să "răsfoiască" articolele  de pe blogul lui Lucian Vasile  http://www.republicaploiesti.net/ .






5 comentarii:

  1. Nu am fost niciodata in Ploiesti mi-ar placea sa merg sa vad acest oras :)

    RăspundețiȘtergere
  2. In majoritatea oraselor din Romania se pot organiza astfel de tururi. Putini realizeaza ce istorie bogata au vechile orase-targuri, chiar daca majoritatea claidirilor sunt in paragina sau pline de oameni care nu au nici un fel de act sau drept sa locuiasaca acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce bine ca mai avem si oameni care se gandesc la trecut, la istorie .

    RăspundețiȘtergere
  4. E frumos Ploiestiul si linistit; mie imi place

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut,

    Ma bucur mult ca ti-a placut turul si iti multumesc pentru cronica faina :)

    PS: 5 sinagogi, nu moschei.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea