luni, 19 octombrie 2009

Cum poti incepe o afacere cu bani putini?

M-am tot gandit cum ai putea incepe o afacere fara sa ai bani multi de investit. Poate chiar deloc. Si mi-am adus aminte de romanii plecati peste hotare si ajunsi mari patroni care aveau povesti cu totul si cu totul fascinante. Unul spunea ca a fost pacalit de cineva care i-a promis de munca, apoi dus in Londra si abandonat intr-o intersectie. Omul ramas fara bani si fara acte nu a dat sa fuga inapoi in tara ci a cautat de munca. Mai greu i-a fost cand a ales pe ce strada a intersectiei sa porneasca. Si a ales strada succsesului caci omul si-a facut cu timpul un rost acolo si mai apoi propria afacere. Povestea era foarte interesanta si de aceea m-a inspirat si pe mine in a ma gandi la anumite afaceri. Revenind la subiect eu cred ca in Romania e destul de greu sa incepi o afacere cu bani putini, mai ales in cazul in care vrei sa fi la punct cu legea. Si atunci cand vrei sa incepi o afacere curata ai nevoie de o multime de acte si autorizatii de la primarie care iti mananca o parte din banii pusi deoparte pentru investitie. Ceea ce inseamna ca e destul de greu. Stiu asta din exemplul cuiva foarte apropiat mie care nu reuseste sa faca mare lucru din afacerea sa desi este una destul de buna. Si toate astea numai din cauza darilor catre stat, care sunt de forma taxelor si a impozitelor. Acum imi vine in minte bancul acela cu Ion care se intalneste cu Marin peste 20 de ani de la terminarea liceului, iar Ion il intreaba cum de a ajuns atat de bogat, al care Marin ii explica secretul succesului. Eram atat de sarac incat nu stiam incotro sa apuc cu ochii, dar intr-o zi am mers la piata si am luat doua mere murdare. Le-am spalat si le-am vandut a doua zi la pret dublu. Cu banii castigati am luat 4 mere murdare , le-am spalat si apoi le-am vandut la pret dublu.... Ion il intrerupe...da mai Marine dar din asta nu ajungi milionar in euro. Cum ai reusit sa ajungi milionar? Ma intr-o zi a murit o matusa foarte bogata si mi-a lasat o avere foarte mare in milioane de euro....
Cam asa e si cu micul afacerist roman. Cand vrea sa deschida o afacere curata, e impiedicat de stat, care cere atatea standarde, norme si mai alex taxe si impozite, foarte greu de realizat de micul intreprinzator. Ceea ce inseamna ca daca vrei sa iti faci propria afacere in Romania trebuie sa ai intai bani multi sa investesti. Ceea ce inseamna clar ca numai cei cu o situatie materiala buna isi pot mari conturile, adica ban la ban trage adica tu saracule vei ramane sarac iar cel bogat se va imbogati mai mult pe zi ce trece.
Concluzia intrebarii din titlu: NU POTI INCEPE O AFACERE CU BANI PUTINI!!!

4 comentarii:

  1. Daa, sunt intrutorul de acord cu ce scrie in acest articol :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce ma enerveaza comentariiile de genu celui de mai sus. e lipsit de substanta si argumwente.
    io pot spune ca daca esti im destept, incepi o afacere intr-un domeniu care este putin exploatat...de exemplu sa cultivam si sa importam TRUFE, sa vezi banet ce va curge!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate ai nevoie de investitie destul de consistenta. Teren disponibil, resurse umane si financiare, apoi piata de desfacere la un pret bun. Eu am in cap zeci de afaceri, dar nu am buget initial si nici macar un teren al meu. As avea nevoie de macar o garsoniera sau de un teren de 50 pe 50 de metri ca sa incep o afacere cat de mica. Din pacate nu dispun de nimic pana acum la 23 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimic nu este imposibil dar, e greu de obtinut si cere multe sacrificii

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea