vineri, 17 octombrie 2014

Sunt un bucatar curat

Să nu vă aud că nu știați că sunt bucătar și nici cu vreo remarcă gen „nu ești cam slab pentru a fi bucătar?”. Ne supărăm dacă vă aud! Sunt bucătar de doi ani, timp în care nu am luat deloc în greutate și mă bucur mult că s-a întâmplat așa. E drept că aș avea nevoie de câteva kilograme, dar nu mă plâng că nu le am.

Acum trebuie să mă laud și pentru faptul că sunt unul dintre cei mai curați bucătari din bucătăria în care activez. Nu suport să fiu murdar pe mâini, unsuros, murdar de făină sau de alte ingrediente. Imediat ce am terminat o activitate care m-a murdărit pe mâini de ingredientele mai sus amintite dau iama la chiuvetă și mă spăl pe mâini după metoda cea mai eficientă de curățat mâinile de bacterii.
Urmează etapa în care mă șterg foarte bine pe mâini, eliminând apa de pe ele. Pentru a-mi șterge mâinile folosesc prosop de hârtie. Acesta are mai multe avantaje față de uscătoarele de mâini pe bază de aer cald. În primul rând usucă mâinile într-un procent de până la 96% în primele 10 secunde. În aproximativ 15 secunde mâinile sunt deja uscate și protejate de riscul transferului de germeni. De partea cealaltă, studiile arată că în cazul uscătoarelor pe bază de aer cald mâinile sunt uscate în aproximativ 45 de secunde. În acest timp transferul de germeni proveniți din aer este iminent și imediat încheiată acțiunea vom fi predispuși contaminării obiectelor pe care le atingem. De aceea atunci când merg la toaleta unui local care folosește uscătoare de mâini pe bază de aer cald, prefer să folosesc banala hârtie igienică. Este mult mai sigură. Știu că dacă s-ar renunța la uscătoarele pe bază de aer, în acest fel s-ar folosi prea multă hârtie la nivel global, dar siguranța igienei este pe primul loc. În plus există producători de hârtie igienică destul de capabili să recicleze hârtia.

Procesul de spălare și dezinfectare a mâinilor continuă în cazul meu prin aplicarea dezinfectantului. Firma pentru care lucrez ne pune la dispoziție necesarul de produse de igienă și curățenie, iar eu mă folosesc în mod natural de ele.

Acum că ați aflat cât de mult pun eu accentul pe această acțiune a spălării mâinilor la locul de muncă, ori de câte ori mă simt murdar, sau schimb operațiunea de lucru, trebuie să recunosc faptul că acasă nu sunt atât de curat în bucătărie. Dar cel puțin acasă gătesc numai pentru mine și în acest fel nu risc contaminarea nimănui în afară de mine. Sigur că folosesc și acasă prosoape pliate dar ideea este că nu mă spăl pe mâini atât de des pe cât o fac la serviciu.

Și dacă tot am amintit de metoda cea mai eficientă de spălare a mâinilor, pe care o folosesc și eu, puteți vedea în imaginea de mai jos etapele acesteia.
sursa imagine: perfecte.md

Ar mai fi de amintit că la final prosopul pliat sau prosopul de hârtie pe care l-am folosit să ne ștergem mâinile nu se aruncă la gunoi înainte de a-l folosi pentru a închide robinetul. Astfel vom fi feriți de riscul de a realiza transferul de bacterii de pe mâini pe obiectele și produsele din bucătărie.

Cu alte cuvinte trebuie să fim atenți la igiena mâinilor, mai ales că ele ne ajută să manipulăm majoritatea obiectelor. Și mai trebuie să ținem cont și de rapiditatea de multiplicare a bacteriilor. Bacteriile se divid  la fiecare 20 de minute. Cam acesta este intervalul în care trebuie să ne spălăm din nou pe mâini chiar dacă nu am schimbat operațiunea sau chiar dacă nu am pus mâna pe ceva ce ne-ar fi putut contamina.

Acest articol participa la Superblog 2014.

5 comentarii:

  1. Bravo! Mizeria de orice fel nu are ce cauta in bucatarie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ori suntem curați in bucătărie, ori nu mai suntem deloc?

      Ștergere
  2. Ai mintit usor in partea a doua, mie imi pari la fel de obsedat contra microbilor si in viata personala. Si asta dinainte de a fi lucrat ca bucatar.
    De mecanismele de uscare a mainilor de prin hoteluri si malluri eu ma feresc din alt motiv : usuca si epiderma, nu doar apa de pe maini. Pielea ramane apoi neplacuta si ca aspect, si ca senzatie. Cel putin de la o varsta incolo :)
    Deci sunt de acord cu prosoapele de hartie, dar chestia de la final cu spalatul la cate 20 minute mi se pare una din descoperirile oamenilor de stiinta britanici. Una e preventia, alta e obsesia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Mai sunt obsedat sa ma spal pe maini imediat ce cobor din mijloacele de transport in comun.

      Ștergere
    2. ah daaa, de faza cu obsesia microbilor din trolee uitasem. Asa e, fir-ar ei de microbi ! :)

      Ștergere

Spune-ti parerea