duminică, 9 noiembrie 2014

S-a terminat internetul?

Am ajuns departe! Ne-am modernizat! Sunt tare bucuros pentru faptul ca acum ne putem desfasura linistiti activitatile online, fara a avea grija traficului inclus in abonament, sau a costurilor suplimentare. Daca nu stiti la ce ma refer, am sa va detaliez!

Magazinele online au nevoie de internet ca sa functioneze. Si eu la fel!


Acum 15 ani internetul era o pasare rara la mine in oras. Toata lumea voia sa-l aiba in casa, sau macar sa-l acceseze de la o sala de internet cafe. Costurile erau insa unele ridicate pentru un abonament la internet, iar traficul era limitat. Magazine online precum magazinul MediaDOT.ro nu prea existau in Romania, iar magazinele fizice aveau niste preturi estul de piperate pentru vremea aceea. Furnizorii de internet ofereau reduceri pentru persoanele nocturne. Acestea erau taxate mai ieftin pentru minutele petrecute pe internet dupa miezul noptii. Unii oameni deveneau zombi dupa cateva nopti nedormite, dar stateau pe internet si asta era tot ce conta pentru ei. Lucrurile s-au schimbat si dupa cum vedeti aici, acum un hard disk are capacitate de stocare de zeci de ori mai mare decat un hard disk de acum 15 ani.

Vremea a trecut si internetul a devenit „ceva mai la liber”. Retelele de cartier se extindeau cu repeziciune si toata lumea era interconectata prin retea sau internet, facand socializarea mai usoara chiar din propria camera. Erau vremuri din ce in ce mai bune. Totusi cei care creau retelele si se casneau sa traga cabluri de pe un bloc pe celalalt nu cred ca s-ar fi gandit ca un router wireless ar rezolva atat de simplu problemele cativa ani mai tarziu.
In prezent toata lumea are pc, laptop sau tableta proprie iar internetul este accesibil tuturor fara limita de trafic si cu viteze destul de decente. Lumea pe care copiii de astazi o cunosc este aproape dependenta de internet. Eu nu-mi imaginez cum as putea locui intr-un oras fara a avea internet. M-as trezi si nu as sti ce e de facut. Cum oare sa nu mai pot scrie pe blog? Oare jurnalul personal mi-ar da satisfactii la fel de mari precum blogul personal? Cine mi-ar mai lasa mesaje pe retelele de socializare daca eu nu as mai avea internet? Cum as mai reusi sa fac bani din activitatea online? Cu ce as inlocui aceste venituri relativ usoare? Si mai ales: as putea trai fara internet?
Toate intrebarile de mai sus par a fi simple baliverne. Intrebari puse fara noima. Toti cei ce au ajuns sa fie dependenti de activitatile online nu ar concepe viata fara internet. Calculatorul ar deveni astfel o piesa de mobilier, iar laptopul ar putea fi folosit pe post de mapa sau dosar. Ce altceva sa faci cu un asemenea dispozitiv daca nu ai conexiune la internet.

Sa facem un exercitiu de imaginatie! Ce ati face daca de maine nu ati mai avea internet?
Eu cred ca as iesi din casa mult mai mult decat o fac acum. Mi-as suna prietenii tot mai des, scapand de mesajele seci de pe retelele de socializare. As irosi mai putin timp si nu as mai fi nevoit sa dau like. As oferi mai multe imbratisari si as cunoaste mai multi oameni stand fata in fata cu acestia (daca va vine sa credeti!). Pe plan financiar as fi afectat si probabil m-as apuca de hand-made. Mi-ar fi totusi cam greu sa-mi vand produsele confectionate de mana, si va trebui sa apelez la mica publicitate din ziarele de anunturi (oare mai exista ziare destinate exclusiv anunturilor). Seara m-as juca, in loc de candy crush, un remy cu prietenii sau cu parintii, sau m-as uita la un documentar interesant. Pe scurt, pentru mine, viata fara internet ar fi mai activa, dar cu anumite posibilitati infranate sau limitate. Cel putin pe plan financiar as primi o lovitura importanta. Acesta ar fi cel mai mare dezavantaj, iar cel mai mare avantaj ar fi socializare face-to-face.

Ca sa ma asigur ca nu am ramas fara internet, am sa dau o tura virtuala  pe MediaDot.ro, sa vad ce promotii au mai adaugat. Daca totusi am ramas definitiv fara internet, imi va lua cam jumatate din viata ca sa-mi gasesc offline prietenii alaturi de care aveam proiecte si relatii online.

Dar iata ca nu s-a terminat internetul! MediaDot.ro se incarca! La fel si blogul meu! Am scapat!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.

3 comentarii:

Spune-ti parerea