luni, 6 februarie 2012

Gandeste-te de doua ori cand "imprumuti" o fotografie.


Eu, Vali Ovidiu, proprietar al domeniului www.valiovidiu.ro și editor al blogului cu același nume, am publicat pe site-ul meu în data de 11.03.2011 în cadrul articolului „Palatul Culturii Ploiești” o fotografie a Palatului Culturii din Ploiești. Respectiva imagine a fost preluată fără acordul meu scris așa cum este menționat explicit în footer-ul blogului conform legii drepturilor de autor, de ziarul Ploieștii, în cadrul articolului intitulat “Palatul Culturii, în deceniul II de consolidare”.
Ziarul Ploieștii prin tipărirea și comercializarea neautorizată a fotografiei mai sus menționată, utilizată la ilustrarea articolului intitulat “Palatul Culturii, în deceniul II de consolidare” în cadrul ediției tipărite nr. 1545 din data de 26 ianuarie 2012, a săvârșit o infracțiune prin încălcarea drepturile de autor conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe modificată și completată prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 123 din 1 septembrie 2005, fapt ce se constituie ca furt de proprietate intelectuală.
În urma contactării echipei redacționale a publicației, încercările mele în vederea soluționării pe cale amiabilă nu au avut nici un rezultat.
Dat fiind faptul că pentru procesarea imaginii în cauză s-a folosit tehnica HDR (High Dynamic Range), dovada faptului că eu sunt autorul acesteia se poate demonstra prin posesia celor trei imagini originale în format RAW, la rezoluția originală, conținând datele complete EXIF generate de aparatul foto, proprietate personală.
Ca posesor și autor de drept al acestei fotografii îmi rezerv toate drepturile de a acționa în vederea rezolvării conflictului și a recuperării prejudiciului.
În final, îmi exprim regretul că în Ploieștiul anului 2012, o publicație care are beneficii materiale obținute prin comercializarea ediției tipărite, recurge la furtul de imagini (de proprietate intelectuală) pentru a ilustra articolele publicate.
Sper că Dumneavoastră, mass-media prahoveană, ca reprezentanți și formatori de opinie, să luați atitudine împotriva acestor fapte și acțiuni ce nu fac cinste și nu respectă deontologia profesiei de jurnalist, să preluați și să transmiteți mai departe acest comunicat pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple.
Despre mine: sunt fotograf amator, membru al Asociației Foto Club Ploiești chiar de la înființarea clubului, afiliat al A.A.F.R. – Asociația Artiștilor Fotografi din Romania, editor al site-ului www.valiovidiu.ro, participant la expoziții de grup și la activitățile desfașurate în cadrul A.F.C.P.
Pentru orice alte informaţii suplimentare, vă stau la dispoziție și mă puteți contacta telefonic la 0764.441150, via email valiovidiu@gmail.com sau folosind pagina de contact.
Mai jos aveți imaginea “împrumutată” cât și un scan al articolului din ziar care o conține.
Palatul Culturii Ploiești
 Oricine poate prelua acest articol și posta pe site-ul său, astfel vom arăta cum o publicație care are beneficii materiale obținute prin comercializarea ediției tipărite, recurge la furtul de imagini (de proprietate intelectuală) pentru a ilustra articolele publicate … ceea ce e trist, foarte trist!!!




Trimite prietenilor pe Messenger Daca ati gasit informatii necesare click pe butonul urmator. Astfel Vor gasi si altii mai usor ceea ce cauta

2 comentarii:

  1. Cred si eu ca au fost tentati sa fure fotografia, este excelenta. Nu am vazut niciodata Palatul Culturii atat de bine scos in evidenta. Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea