luni, 21 noiembrie 2011

Ce este Zen? Dar ce este Zenbook?Aventuri la umbra unui mar

Conform Wikipedia  termenul de Zen reprezinta un curent filosofic si religios al budismului si descrie  o stare de meditatie. Acum ca stim in mare ce reprezinta Zen , o sa ne minunam  de ceea ce este Zenbook si de modul in care arata acesta.
Zenbook este ultrabook-ul  pe cat de aratos pe atat de performant, lansat  de catre Asus in Romania in luna noiembrie a anului 2011.


Pe mine m-a dat gata  designul ultrasubtire al Zenbook-ului  care mi-a trezit amintiri din copilarie, de pe prundul intins pe care se asezau  fluturasii albastrii. Odata asezati isi miscau aripile intr-un fel pe care in zilele de azi il asemuiesc cu deschiderea Zenbookului. (vezi foto).
Cine a crescut la tara sau a avut libertatea de  a se juca  prin iarba inalta de pe terenurile verzi neretrocedate cunoaste   bataile din aripi ale unui fluture si isi poate creiona comparatia in minte.


 Zenbook-ul  este proiectat de meseriasii de la Asus astfel incat sa  consume cat mai putina energie, raspunzand astfel la cerintele ecologice ale pietiei, o piata care paradoxal sau nu creeaza si distruge  in acelasi timp echilibrul unui om.  Suntem nostalgici ca nu mai vedem nici jumatate din fluturii pe care ii vedeam in copilarie, dar ajungem acasa si  ne bucuram de tot confortul tehnologic. Drept sa spun, minunea tehnologica merita explorata, asa cum merita  savurata  magia naturii si misterul ei. Este greu sa alegi intre ele, dar echilibrul ar trebui sa existe in noi insine.
Poate ca  Zenbook-ul a fost  conceput sa  ne ajute cand vine vorba de ales  intre natura si tehnologie. Le imbinam pe ambele dintr-un foc, stand la umbra unui mar  batran cu riscul de a ne cadea fructele sale in cap precum lui Isaac Newton. Tinem Zenbook-ul in poala si suntem din cand in cand jenati de cate o musculita . O furnica  urca grabita  pe pantofii sport, apoi pe picior, gadilandu-ne usor. Ea isi cauta hrana, iar noi o privim ca pe o minune a naturii. Dintr-o data mirajul lumii insectelor ne cuprinde si ne avantam in iarba deasa. Gandaceii  se duc care incotro apuca. Ii urmarim pana  le pierdem urma, sau pana ce o gargarita ne atrage privirea. Un greiere se aude in iarba si tresarim uitandu-ne vag catre locul de unde  rasuna cantecul lui banal dar  care pentru noi creeaza o atmosfera nostalgica. Intr-un moment de ragaz binemeritat privim o pasare pe cer care scruteaza privelistea in cautare de insecte pentru puii sai. Dispare printre crengiiar privirea ne ramane catre cerul noros care creeaza un tavan  vopsit natural. Ne aducem aminte ca avem si noi acasa o rama foto care-si schimba culorile precum isi schimba cerul nuantele .  Apoi  ne aducem aminte de  Zenbook si revenim on-line cautand  poze cu privelisti faine. Nu stim cat timp am pierdut  in lumea insectelor, dar in doua secunde ecranul intrat in standby s-a deschis cu toate programele ruland ca si cum trecuse o clipa de la incursiunea din iarba. Ne cuprinde   o stare de bine, dorinta  de evadare in simplitatea  lucrurilor din jurul nostru. Am vrea sa  fie atat de bine in fiecare zi, fara corvoada unui serviciu de care sa depindem zi de zi.   Deschidem un videoclip cu sunete chill-out, ne intindem in iarba racoroasa cu ochii inchisi indreptati catre soare. Lumina puternica ne  tine ochii inchisi si brusc  ajungem in mijlocul padurii cu sunetul perfect realistic  redat de Zenbook.
Deschidem ochii,  iar  totul revine la normal. Zen-ul e stins, dar functia de salvare a fisierelor cand autonomia bateriei scade sun 5% ne-a salvat  fisierele la care lucrasem inainte de a cadea  in mirajul naturii.
[...]

Acest articol participa la Superblog2011











Trimite prietenilor pe Messenger Daca ati gasit informatii necesare click pe butonul urmator. Astfel Vor gasi si altii mai usor ceea ce cauta

Un comentariu:

  1. oho! Cu laptop-ul asta mi-ar sta bine si mie, cred ca ma prinde design-ul. :)
    Insa cu fluturii albastrii ai vorbit exact pe sufletul meu.
    Nu m-as supara sa experimentez o dupa-amiaza exact precum asta imaginata de tine, un laptop e facut pentru a sta pe iarba langa el, daca ma intrebi pe mine, fiindca in birou stam destul la desktop.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea