luni, 7 iulie 2014

Fonduri nerambursabile in afaceri

Cat de greu este sa ai o afacere si sa incerci sa atragi fonduri nerambursabile pentru aceasta? Foarte multi investitori nici macar nu incearca sa acceseze fonduri nerambursabile pentru afacerea lor, de parca depunerea dosarului ar fi cel mai greu calvar prin care trec.

Atragerea unor fonduri minimis de exemplu, presupune depunerea unui dosar cu acte din care sa reiasa activitatea firmei, situatia acesteia, etc.
Fonduri minimis = reprezinta o masura de sprijin acordata unei intreprinderi fara a depasi suma de 200 000 de euro pe trei ani fiscali.

Fondurile minimis pot fi acordate de orice institutie publica, cu conditia ca aceasta sa ceara aplicantilor sa-si declare orice forma  de  fonduri minimis primita in ultimii trei ani de la orice sursa. Sunt de facut cateva formalitati prin care statul se asigura ca aceste fonduri sunt accesate de firmele indreptatite prin lege sa le primeasca. De altfel banii nu merg catre orice sector de activitate ci numai pe anumite domenii.

O firma poate absorbi mai multe fonduri nerambursabile daca aplica pentru proiecte diferite. Asa ca cei care au o intreprindere mica sau mijlocie de exemplu, isi pot incerca norocul si poate pot absorbi din aceste fonduri nerambursabile care le-ar ajuta afacerea sa creasca mult mai usor decat ar face-o in mod normal, fara atragerea de fonduri nerambursabile. In acest caz cred ca ar trebui sa se aplice pentru aceste fonduri zeci de mii de dosare ale firmelor, pentru ca este si pacat sa nu incerci sa atragi niste fonduri pe care nu esti nevoit, ca firma, sa le mai inapoiezi.

Eu daca as avea o intreprindere mica sau mijlocie, as incerca sa atrag fonduri  europene, fonduri minimis si ajutoare locale pentru intreprinderea mea, oricat de greu ar parea la inceput. Dosarele, oricat de stufoase ar parea, trebuie alcatuite pas cu pas, astfel incat la final conditiile de aplicare pentru fondurile in cauza, sa fie indeplinite cu brio. Ramane de asteptat validarea dosarului si afisarea firmelor beneficiare de fonduri, conform punctajelor obtinute de dosarele cu care au aplicat. La final insa, firmele in dreptul carora scrie admis, vor avea un viitor stralucit in fata, dobandit odata cu primirea fondurilor nerambursabile primite drept ajutor din partea statului.

Pe internet sunt nenumarate pagini dedicate acestor informatii care vizeaza accesarea fondurilor minimis sau fondurilor europene nerambursabile. Totul este sa aveti un IMM si sa va interesati serios de conditiile acordarii fondurilor. La sfarsit s-ar putea ca IMM-ul sa evolueze cu cativa ani dupa investirea fondurilor nerambursabile accesate prin aceste programe.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea